Choose another country or territory to see the content that is available where you are and shop online

Förändra världen – en menskopp i taget


Det är inte alltid så lätt att ha mens. Mensvärk, kramp, humörsvängningar och hormoner i ett enda virrvarr. Men hur vi än mår så har vi oftast tillgång till mensskydd. I andra delar av världen ser läget betydligt annorlunda ut och situationen är långt ifrån den som vi har här. Det är inte alltid det finns mensskydd, och om det gör det så är det bindor som är väldigt dyra. Att bara använda bindor under en hel mensperiod, på grund av ekonomiska skäl, är för många inte möjligt. Därför tvingas många kvinnor att använda löv, gräs, tygbitar, hönsfjädrar, gamla trasor, madrassbitar eller annat som finns till hands. Infektionsriskerna är höga och läckagen många.I utvecklingsländer i bland annat Afrika florerar flertalet myter kring mens, och det är ett otroligt tabubelagt ämne. Det leder till att många flickor tvingas stanna hemma från skolan varje gång de har mens. Att vara hemma en vecka i månaden resulterar i att de till slut missar en fjärdedel av sin totala skolgång – bara för att de har mens! Tjejerna får det svårt att fullfölja sin utbildning, de har helt enkelt missat för mycket. På många platser tvingas tjejerna att gifta sig i allt för ung ålder, och med tanke på den knappa tillgången på preventivmedel så resulterar det i barn som får barn. En skrämmande verklighet som är alltför vanlig.



Ett av de största skälen till att vi startade egen produktion av menskoppar var just för att kunna göra skillnad för dessa kvinnor. Vi subventionerar kopparna gravt för att de ska kunna köpas av organisationer eller personer som själva vill göra skillnad. Vi har också en donationskopp i webshopen där du som privatperson kan donera koppar som sedan skickas till nästa projekt på listan.

När vi hjälper till har vi några krav på att de som åker ner ska utbilda tjejerna, samt skicka bilder och information om hur det går till oss. Eftersom myterna som florerar är så många, så går det inte att skicka ner 1000 menskoppar och tro att man har gjort något bra eftersom problematiken sträcker sig så mycket längre.

Vi kräver alltså utbildning för de kvinnor som får en av våra menskoppar. Många gånger vet kvinnorna i dessa länder inte ens varför de har mens, vad det är eller hur de ska hantera det. I flertalet områden räknas en menstruerande kvinna som smutsig, och under den vecka som hon har mens får hon inte vidröra någon och bo själv skild från sin familj. Många tror tyvärr också att man förlorar oskulden av att använda menskopp, vilket är helt otänkbart inför ett potentiellt framtida äktenskap. Problematiken är stor, och tyvärr handlar det i många länder om kvinnans låga värde. Det krävs alltså ganska mycket mer än bara menskoppar för att förbättra situationen för kvinnorna i u-länderna.

Vi svarar givetvis på frågor och försöker hjälpa till så gott vi bara kan, men det är de som faktiskt åker ner som står för utbildningen. Än så länge har vi många lyckade projekt i t.ex. Nepal, Senegal, Indien, Kenya, Gambia, Tanzania och Uganda.
Det är enormt häftigt att kunna göra skillnad och om så bara en enda flicka stannar kvar i skolan så är vi oerhört tacksamma!



Har du ett projekt på gång där du önskar vår hjälp? Kontakta oss på info@menskopp.se så berättar vi hur det går till.

Tillsammans har vi besparat världen 97830518 bindor och tamponger

I genomsnitt använder du 12000 tamponger och bindor under en livstid - eller SJU menskoppar.
Det gör en enorm skillnad för världens sopor!

Läs om vårt arbete för att hjälpa till i u-länder

Project

Möt Team MonthlyCup

Team MonthlyCup